2020-06-26 13:27Pressmeddelande

Till minne av Horst Brüning, MHRFs förbundsordförande 2000–2007

Horst Brüning, 1946–2020. Fotograf: Anders Forsberg/FABASHorst Brüning, 1946–2020. Fotograf: Anders Forsberg/FABAS

Motorhistoriska Riksförbundets tidigare förbundsordförande, tillika före detta president för Fédération Internationale des Véhicules Anciens, den internationella rörelsen för historiska fordon, har avlidit den 19 juni 2020 efter en längre tids sjukdom. Horst Brüning blev 73 år.

Horst föddes i den tyska staden Hanau som familjen snart lämnade för Belgien. Som ung vuxen utbildade han sig i hotellbranschen i England och Frankrike. Vid fyllda 25 år flyttade så Horst till Stockholm för en anställning på Sheraton. Snart fick han som chef på hotell Anglais och Strand utlopp för sina visioner och det ständiga drivet.

För det är nog så man bäst kan beskriva Horst. När han passerat de 60 tog han fortfarande trapporna, sex våningar upp till Motorhistoriska Riksförbundets kansli, när vi andra tog hissen. Gissa vem som var först uppe, Horst förstås.

Horsts energi gick igen i hans intresse för historiska fordon och racing med sådana. Men det stannade inte vid fordonen, allt runt omkring var viktigt. Aktiv i många klubbar och ordförande i Racerhistoriska Klubben räckte liksom inte.

Snart, 1992, var han engagerad i MHRFs styrelse som sekreterare för att längre fram arbeta på förbundets kansli. 2000 blev Horst så ordförande för MHRF.

Under åren i början av 2000-talet var Horst även president i IHVO (International Historic Vehicle Organization). Horst var den förenande kraften som ledde till att IHVO 2004 gick upp i den globala organisationen FIVA (Fédération International des Véhicules Anciens). När han lämnade MHRFs styrelse 2007 var det för ett ännu större uppdrag, som president i FIVA. Horst ledde FIVA med ett outsinligt driv och medverkade överallt i världen under åren 2007–2013 med målet att sätta FIVA och den fordonshistoriska rörelsen på kartan.

Horst bidrog till att utveckla den rörelsen var än han befann sig. Han hade lätt för att skapa nya kontakter samtidigt som han var otålig och krävande som ledare. Hans visioner lyfte såväl MHRF som FIVA. Under Horsts ledning växte FIVA från ett medlemsantal på 500 000, i huvudsak i central- och Västeuropa, till 1 600 000 i en global rörelse med Kanada, Kina, USA, Ryssland och länder i arabvärlden liksom Asien som medlemmar.

Horst drev också på för att FIVA skulle bli mer aktiv som organisation. Rätt kontakter var viktiga mål för Horst och skapandet av EUs parlamentariska grupp för historiska fordon var en av många nya kontaktytor som etablerades. Han tog också med sig styrelseledamoten Georg Magnussons tillika MHRFs devis För gårdagens fordon på morgondagens vägar och gjorde den till FIVAs och hela världens Yesterday's vehicles on tomorrow's roads.


Ett banbrytande liv, som outplånligt påverkat såväl den fordonshistoriska rörelsen som enskilda personers möjligheter, har nu nått vägs ände. Horst, vår busiga och pådrivande vän har med sorg och saknad lämnat jordelivet alldeles för tidigt den 19 juni i år. Horst blev 73 år.

Våra tankar och kondoleanser går till Horsts hustru Gia, barn och barnbarn, släkt och vänner.

Kurt Sjöberg förbundsordförande MHRF                                           

Jan Tägt generalsekreterare MHRF


Läs mer on Horst Brüning och hans insatser inom MHRF på sidan 66 i jubileumsboken Vägval under 50 år för Motorhistoriska Riksförbundet. Boken, som även kan läsas digitalt utan kostnad, finns att hitta här: mhrf.se/jubileumsbok/2019.Om Motorhistoriska Riksförbundet

För gårdagens fordon på morgondagens vägar. Motorhistoriska Riksförbundet företräder den fordonshistoriska rörelsen i Sverige och arbetar med bevakning av politiska frågor, kontakter med myndigheter och organisationer samt rådgivning och information. MHRF engagerar över 100 000 medlemmar i 200 klubbar för målet att vårt fordonshistoriska kulturarv kan användas, bevaras och utvecklas.


Kontaktpersoner

Malin Erlfeldt
Presskontakt/Sakkunnig inom kulturarvsfrågor MHRF
Malin Erlfeldt