2024-06-17 13:14Pressmeddelande

Kultur på väg 2024 går till Kalmar-Ölands Fordonshistoriker

Kalmar Ölands Fordonshistoriker inledde årets hamnträffar i Färjestaden genom att fira Motorhistoriska dagen.Kalmar Ölands Fordonshistorikers ordförande Lars Gustavsson vinkade i väg deltagarna i rallyt Solvändan i samband med firandet av Motorhistoriska dagen.

Motorhistoriska dagen firades traditionsenligt på nationaldagen, den 6 juni – över hela landet! Fem av dessa motorhistoriska folkfester tävlade i arrangörstävlingen Kultur på väg, närmare bestämt de i Bjursås, Bjärnum, Färjestaden, Linköping och Norrtälje. Årets firande stod Kalmar-Ölands fordonshistoriker för!

Kalmar-Ölands fordonshistoriker fyller 50 år i år och valde att slå på stort med ett heldagsprogram i och runt Färjestaden den 6 juni i samband med Motorhistoriska dagen. Mörbylånga kommun, via kommunstyrelseordförande Henrik Yngvesson (M), uppmärksammade klubben vid deras jubileum genom att ge dem ett pris för deras arbete med hamnträffarna genom åren.

Så här lyder motiveringen från juryn för Motorhistoriska Riksförbundets och Nostalgia Magazines arrangörstävling Kultur på väg:
50-års jubilerande Kalmar-Ölands Fordonshistoriker genomförde Motorhistoriska dagen på ett gediget sätt genom en kombination av entusiastbilsrally under dagen och efterföljande premiär för hamnträffarna i Färjestaden under kvällen. Dessa veckoträffar med alla versioner av det rullande kulturarvet lockar under sommaren till sig stora skaror av besökare till glädje för motorentusiaster, de lokala näringsidkarna och kommunen.

Övriga pristagare

  • Årets backspegel går till Flygvapenmuseum och deras motordag Full gas. Juryns motivering lyder:
    Vid sin motordag vävde museet samman kulturarv både på väg och i luften och uppmärksammade samtidigt 80-årsjubiléet av Dagen D.
  • Årets dragkrok är Nordskånes fordonshistoriker som genomförde sin numera traditionella träff i Bjärnum där ca 250 fordon av alla de slag visades upp av deltagare från alla generationer. Juryns motivering lyder:
    För klubbens numera traditionella träff i Bjärnum där hundratals historiska fordon av alla de slag och deltagare från alla generationer möttes för att uppmärksamma det rullande kulturarvet.
  • Diplom tilldelas Dalarnes Automobilklubb för deras klubbträff vid hembygdsgården Dössberget i Bjursås där det industriella och agrara kulturarvet möttes i skön harmoni.
  • Diplom går också till mopedrallyt Roslagsrundan, arrangerat av mopedrenovering.se, som lockade 270 mopeder att köra längs vackra vägar kring Norrtälje.

Prisutdelning 26 september

– Grattis Kalmar-Ölands Fordonshistoriker till en välförtjänt vinst, och till de 50! hälsar Malin Erlfeldt, sakkunnig i kulturarvsfrågor på MHRF, och tillägger att klubben med sina hamnträffar visar hur det fordonshistoriska kulturarvet bidrar stort till besöksnäringen vilket Mörbylånga kommun så tydligt också uppmärksammade under Motorhistoriska dagen. Detta kommer att visa sig extra mycket i samband med prisutdelningen torsdagen den 26 september då klubben kommer att få sitt pris i under säsongens sista hamnträff i samband med Ölands skördefest. Priset kommer att delas ut av MHRFs förbundsordförande Kurt Sjöberg och FABAS grundare och publisher Stig Sjöberg.

Övriga prisutdelningar annonseras efterhand på mhrf.se och på Facebook. Mer från årets finalisters evenemang finns att läsa här: https://mhrf.se/nyheter/kultur-pa-vag-2024-gar-till-kalmar-olands-fordonshistoriker/

 Om Motorhistoriska Riksförbundet

För gårdagens fordon på morgondagens vägar. Motorhistoriska Riksförbundet företräder den fordonshistoriska rörelsen i Sverige och arbetar med bevakning av politiska frågor, kontakter med myndigheter och organisationer samt rådgivning och information. MHRF engagerar över 100 000 medlemmar i 200 klubbar för målet att vårt fordonshistoriska kulturarv kan användas, bevaras och utvecklas.


Kontaktpersoner

Malin Erlfeldt
Presskontakt/Sakkunnig inom kulturarvsfrågor MHRF
Malin Erlfeldt