2020-12-14 01:55Pressmeddelande

2020, utmaningarnas år för det rullande kulturarvet. Och möjligheternas.

MHRFs julhälsning 2020.Bilden är tagen i samband med Alterrundan i Luleå. Arrangör Norrlands Motorhistoriker. Fotograf: Göran Schüsseleder

2020 har för många varit utmaningarnas år, inte minst inom den fordonshistoriska rörelsen. Trots detta stod den aldrig still, utan hittade nya sätt att visa upp sig – och umgås – på. Om än på avstånd.

Saltbilarna hade börjat gå i ide och vinterns mekande började se vårljuset i den långa tunneln av vintermörker. Och då händer det som skulle bli en början på något som aldrig verkar ta slut. Precis innan den stora avstampen av åksäsongen, påskhelgens Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia, drabbas världen av en pandemi som vänder upp och ned på det mesta som vi är vana vid. I alla fall allt som har med ”tillsammans” att göra, det vill säga möten och umgänge, en avgörande del för oss inom fordonshobbyn.

Även om det rullande kulturarvet i det närmaste slutade att rulla stod det aldrig still. Det blev ett påskfirande med Elmia-gänget om än ett digitalt där alla hallarna var representerade, inte minst Motorhistoriska Riksförbundet och alla andra från Nostalgiahallen i hall C. Men i övrigt ställdes sommarens efterlängtade träffar och marknader in och många gånger fick vi nöja oss med att ses i betydligt mindre sammanhang, på behörigt avstånd mellan såväl fordon som människor. Och precis så fick även Motorhistoriska dagen firas den 6 juni. Det blev dock ovanligt stor gemenskap trots allt genom vår Facebook-grupp motorhistoriskadagen2020 där även en Kultur på väg-vinnare korades. Det visade sig vara ett uppskattat sätt att umgås på och sociala medier kommer därför att bli ett utmärkt komplement vid framtida års firanden!


MHRF fortsätter att växa. Årets förbundsstämma fick även den genomföras digitalt via mindre sammankomster med delegater fördelade på ett flertal orter över hela landet. Glädjande är att våra nästan 200 MHRF-klubbar tillsammans nu företräder närmare
105 000 medlemmar efter att ha vuxit med nästan 1 500 medlemmar sedan i fjol. Detta om något visar att intresset för historiska fordon ökar!

Även MHRF-försäkringen har vuxit, och det med nästan 500 försäkringar sedan årsskiftet och har nu passerat 39 000. Nämnas kan att denna försäkring, Sveriges största för historiska fordon, ägs av MHRFs medlemsklubbar. Utöver din plånbok gynnas också klubben och den fordonshistoriska rörelsen tack vare MHRFs arbete som sammanfattas: För gårdagens fordon på morgondagens vägar.


Nästa år hoppas jag, liksom kansliet och övriga i förbundsstyrelsen, att få träffa så många fordonsentusiaster som möjligt. På så många evenemang som möjligt – såväl stora som små – över hela landet! Om inte annat på vägarna där gårdagens fordon alltid är ett uppskattat inslag i trafiken i egenskap av det rullande kulturarv det handlar om. Ett kulturarv som i första hand förvaltas och vårdas av ideella krafter hemma i garagen, inte bara inför kommande åksäsong utan även till glädje för kommande generationer.

Kurt Sjöberg förbundsordförande MHRF

Årskrönikan i sin helhet, med utmaningarna inför 2021, finns att läsa på mhrf.se/arskronika/2020.Om Motorhistoriska Riksförbundet

För gårdagens fordon på morgondagens vägar. Motorhistoriska Riksförbundet företräder den fordonshistoriska rörelsen i Sverige och arbetar med bevakning av politiska frågor, kontakter med myndigheter och organisationer samt rådgivning och information. MHRF engagerar över 100 000 medlemmar i 200 klubbar för målet att vårt fordonshistoriska kulturarv kan användas, bevaras och utvecklas.


Kontaktpersoner

Malin Erlfeldt
Presskontakt/Sakkunnig inom kulturarvsfrågor MHRF
Malin Erlfeldt
Kurt Sjöberg
Förbundsordförande MHRF
Kurt Sjöberg